Lineáris teleszkópsínek: Minden amit tudnia kell

Lineáris teleszkópsínek: Minden amit tudnia kell

Az ipari automatizáláshoz használt lineáris teleszkópsínek sokféle kivitelben kaphatók, például görgőkkel vagy golyókkal, részlegesen, teljes mértékben vagy túlnyúlással kihúzható változatban, anyagokat tekintve pedig készülhetnek acélból, rozsdamentes acélból vagy alumíniumból. A sín- és profilforma, konfiguráció és felszereltség tekintetében is nagy különbségek vannak. Tekintettel a típusok óriási változatosságára, elkerülhetetlenül felmerül a kérdés: Hogyan találhatom meg a megfelelő lineáris teleszkópsínt az alkalmazásomhoz?

Lineáris teleszkópsínek: melyek a megfelelőek?

Az, hogy melyik lineáris teleszkópsínek az optimálisak, számos tényezőtől függ – a mozgás típusától a kívánt teljesítményadatokon (beleértve a sebességet, gyorsulást, élettartamot és terhelhetőséget) a szükséges korrózióvédelem kérdéséig. A szükséges karbantartás mértéke és a párhuzamossági hibák kezelésének módja is szerepet játszik. Mindazonáltal fel lehet jegyezni néhány általános tulajdonságot, amelyeket szinte minden alkalmazás igényként támaszt a lineáris teleszkópsínekkel szemben.

A lineáris teleszkópsínek fontos tulajdonságai:

  • Nagy terhelés alacsony lehajtás mellett
  • Holtjátékmentes futás maximális terhelés mellett is
  • Sima és csendes mozgás
  • Ütésekkel és rezgésekkel szembeni ellenállás
  • Helytakarékos kialakítás
  • Hosszú élettartam alacsony karbantartási igény mellett
  • Magas megbízhatóság 
  • Könnyű felépítés

    Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és megértettem.

    kompakt sín

    Részleges, teljes vagy túlnyúlás?

    A lineáris teleszkópsíneket általában a kinyúlás mértéke szerint osztályozzák: ennek megfelelően léteznek részlelesen és teljesen kihúzható, valamint túlhúzható kivitelek. A köztes elemek S-alakban, dupla-T-ben vagy négyzetben is kialakíthatók, így szinte minden tervezési feladatra jó megoldást kínálnak. 

    A lineáris teleszkópsínek osztályozása a kinyúlás mértéke szerint:

    • Részleges kinyúlás: A löket kisebb, mint a vezető zárt hosszának 100%-a. A teleszkóp 2 profilból áll.
    • Teljes kinyúlás: A löket a vezető zárt hosszának 100% és 130% között van. A teleszkóp 3 profilból áll.
    • Túlhúzható kialakítás: A löket a vezető zárt hosszának legalább 150%-a. A teleszkóp 4 vagy több profilból áll. 

    A Rollon túlhúzható típusokat kínál a zárt sínhossz akár 200%-os löketével. Túlnyújtásnál a nagy tehetetlenségi nyomatékkal rendelkező köztes elemek alkalmazása nyitott állapotban is nagy rendszermerevséget és nagy teherbírást biztosít. 

    A nagy teherbírású teleszkópsíneket nagyon nagy terhelésre tervezték. A különösen merev profilok lehetővé teszik a legnehezebb terhelések csekély lehajlás melletti elviselését.

    Lineáris teleszkópok görgőkkel vagy golyókkal?

    A görgőket vagy golyókat gördülő elemként használják a lineáris teleszkópsínekben. A golyós változatok egyértelműen többségben vannak. Nagyobb érintkezési felületüknek köszönhetően nagyobb terhelést tudnak felvenni, mint a görgők, és még maximális terhelés mellett is csak minimális lehajlást mutatnak – ez a tulajdonság sok alkalmazásban szükséges. Az olyan ágazatok, mint a logisztika, a gép és készülékgyártás, a csomagolóipar és az autóipar különösen támaszkodnak a golyós lineáris teleszkópokra.

    Az élelmiszeriparban azonban gyakran van szükség görgős vezetőkre. A görgők jobban kezelik a finom szennyeződéseket, mint a golyók, és könnyebben tisztíthatók. Nagyobb sebességet és gyorsulást is lehetővé tesznek. Ez ideális választássá teszi a görgős lineáris teleszkópsíneket a nagy ciklusszámú automatizált ipari alkalmazásokhoz. Ezen kívül függőleges és változó löketek is megvalósíthatók.

    rollon teleszkópsín

    A beépítési hibák kompenzálásának képessége

    A beépítési felület nem mindig sík, egyenes és párhuzamos. Itt megoldást jelentenek az önbeálló képességgel rendelkező lineáris teleszkópsínek. Ezek önmagukban képesek kompenzálni az összeszerelési pontatlanságokat.

    Lineáris teleszkópsínek: egyedi igény szerint

    Minden alkalmazás más és más követelményeket támaszt a használt lineáris teleszkópokkal szemben. Emiatt ezekhez a tartozékopciók széles választéka áll rendelkezésre, amelyekkel a teleszkópok igényre szabva az ügyfél-specifikus alkalmazáshoz.

    Tartozékok lineáris teleszkópsínekhez:

    • Reteszelés: A lineáris teleszkópsínek rögzítése a megfelelő véghelyzetben. Ez azt jelenti, hogy a nem szándékos visszahúzás és meghosszabbítás mindenképpen kizárható.
    • Vezetőtárcsa: A hajtótárcsa lehetővé teszi a köztes elem meghatározott módon történő mozgatását. Ez megakadályozza a nem szabályozott módon történő összecsukódást.
    • Csillapítás: A műanyag vagy elasztomer csillapítók alacsonyabb működési zajt, lágyabb végütközést biztosítanak a teleszkópok becsukásakor.
    lineár technika

    Alkalmazási területek

    A lineáris teleszkópsínek alkalmazási területe rendkívül széles, és számos alkalmazást és iparágat lefed. Még az olyan kihívást jelentő feladatok is, mint a nagy ciklusok, nagy dinamika, nagy terhelések, önhordó szerkezetek vagy kritikus környezetek, kompaktan és gazdaságosan megvalósíthatók a megfelelő lineáris teleszkópsínek. A világ egyik vezető teljes körű szolgáltatást nyújtó megoldásszállítójaként a lineáris technológia területén, a Rollon pontosan ismeri az ipari automatizálási igényeket, és számos lineáris bővítményt kínál, amelyek szinte minden alkalmazást lefednek – legyen az intralogisztika, járműtechnika, a csomagolóipar, vasúti járműtechnika, élelmiszer- és italiparban vagy speciális gépgyártásban.

      Kérdésed van?

      Kérjük, fordulj hozzánk bizalommal az alábbi kapcsolatfelvételi űrlap kitöltésével:

      Elolvastam és elfogadtam az Adatvédelmi nyilatkozatot